PostHeaderIcon Beszámoló eseményekről

KIRÁLYKÖSZÖNTŐ
 
2017.augusztus 19.
 
 
 
 1038. augusztus 15. Egy ember utolsó útjára készül. Cikáznak gondolatai. Számadást tart önmagával. Némán mozgó ajakkal kérdezi szívét: Jól sáfárkodtam a rám bízott talentumokkal? Megértettem mi a dolgom a világban, a Teremtőm terve mi volt velem? Megtettem-e mindent, ami biztosítja a jövőjét, a hosszú távú fennmaradását, a mások általi elfogadását ennek a tehetséges, ám forrófejű nemzetnek? Jól szerveztem meg az államot, az egyházat, hasznos törvényeket alkottam, melyek a tisztességes életet erősítik? Összekulcsolt kézzel fekszik, nézi az őt körülállókat. Csendben, lesütött szemmel tolonganak a szobában az országnagyok, püspökök. Nem lát a fejükbe, de érzi bizonytalankodásukat, gyengeségüket, önző félelmeiket. Összeszedi minden erejét és atyailag inti és kéri őket, hogy őrizzék meg az igaz hitet, szeressék az igazságot, gyakorolják a szeretetet, az alázatossággal törődjenek és csőszködjenek a kereszténység zsenge ültetvényén. Tudja azonban, hogy az ember esendő, önmagában kevés ezért így kiált: „Ég királynője, e világ jeles újjászerzője, végső könyörgéseimben a szentegyházat a püspökökkel, papokkal, az országot a néppel s az urakkal a te oltalmadra bízom, nékik utolsó Istenhozzádot mondva lelkemet kezedbe ajánlom.”

Bővebben...

 

PostHeaderIcon Buda Péter atya ezüstmisés köszöntése

  Jó itt nekünk, az egri Bazilikában, e szent helyen. Jó itt nekünk, mert itt Isten tenyerén vagyunk, kegyelmének trónusa előtt állunk. Különösen jó itt nekünk, mert együtt vagyunk, együtt, hogy ünnepeljük egyik testvérünket, Buda Péter ezüstmisés barátunk urunkat. Az ezüstmise ugyan úgy a legszentebb áldozat bemutatása, mint bármelyik szentmise, de egyben jó alkalom arra, hogy megköszönjük az elmúlt huszonöt esztendőt, hálát adjunk a Jó Istennek a gondviseléséért és elgondolkodjunk a papi hivatás lényegéről.
  Hogy miért tartozik köszönettel Teremtőjének rektor úr, Testületünk vicekapitánya, azt Ő nálam jobban tudja. Én csak érzem Isten őt körülvevő szeretetét, érzem, hogy az Úr kiválasztotta, elhívta, lefoglalta magának. Lefoglalta, mikor 1992. július 11-én, pappá szentelésekor a püspök atya a kezét a fejére tette. 

Bővebben...

 

PostHeaderIcon Fertálymesterek Csíksomlyón - 2017

Bővebben...

 

KIRÁLYKÖSZÖNTŐ

2016. augusztus 19.


„Virágos kert vala híres Pannónia

Mely kertet öntözé híven Szűz Mária. 

Kertésze e kertnek István király vala:”


 Szent István, első királyunk, kire emlékezni, előtte hódolni és köszönteni jöttünk Eger dicsőséges templomába, a várba. Kinek tetteit ilyenkor felidézzük, államalapító munkájáról megemlékezünk, idézzük intelmeit, jó tanácsait, belső borzongással, emelkedett hangulatban. Büszkeség, öröm tölti el szívünket, akarva, akaratlanul valamilyen megfoghatatlan érzés jár át bennünket, melyet igazán meg sem tudunk magyarázni. Mi lehet ez, csak egy hangulat, vagy kegyelmi állapot? De gondoljuk csak végig, mi mindenre emlékezhetünk e napokban és talán megértjük e magával ragadó szakrális érzés okát.

Bővebben...

 

PostHeaderIcon czegei gróf Wass Albert szobrának avatása - 2015

 

PostHeaderIcon Az Ónodi országgyűlés című kép ajándékozása Borsiba - 2015

 

PostHeaderIcon Koronás kopjafa állítás Erdélyben - 2014

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 9

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Támogatás
2007.jpg
Keresés